Svādhyāya – Önkutatólabor

Svādhyāya – Önkutatólabor

Beszélgetések a lét és tudat természetéről – mindenkinek, mindenen innen, mindenen túl.

Mindenkiben ott rejlik a metafizikus. Ez az egyszerű megfigyelés Svādhyāya magja. A Svādhyāya egyrészt egy nyitott közösség, ami majdnem minden hétfő este találkozik és eszmét cserél életről, hitről, szabadságról. A Svādhyāya ugyanakkor egy rendszeres műsor is, kettős céllal: egyfelől összefoglalva rögzíteni a személyes találkozók legfontosabb pontjait, másfelől életközelivé tenni és megtermékenyíteni az esztétika világát: meghívott vendégekkel élőben fejtjük ki a saját vagy mások alkotásaiban rejlő belső minőségeket. “A művész tudatalatti metafizikus” – mondja Paul Deussen. Mi ehhez azt tesszük hozzá: Mindenki metafizikus!

Facebook oldal

Szerdánként 18:00-19:00 között

Arcsived shows for Svādhyāya – Önkutatólabor

Aired on 2021-03-24

Buddhaterápia? (Bekő Éva filozófussal)

Bekő Éva filozófussal beszélgetünk: a filozófia forrásvidékéről indulunk, és a nyugati ész patológiáján keresztül végül eljutunk a nirvánába - vagy legalábbis annak leírásához, hogy mit értett a Buddha szenvedésen. De vajon a szenvedés felszámolása - az filozófia?

Aired on 2021-03-03

A Radikális Imaginárius (Tillmann Árminnal és Zemlényi-Kovács Barnabással)

Tillmann Árminnal és Zemlényi-Kovács Barnival járunk utána a radikális imaginárius utolsó nyomainak - avagy hová lett az utópia? Talán elutazott - ou-tópiába?

Aired on 2021-02-02

Fridvalszki Márk: Képtelen jövőképek

Fridvalszki Márk képzőművésszel, a T+U iniciatíva egyik alapítójával beszélgetünk a művei kapcsán arról, hogy mit hozunk felszínre, ha a jövő archeológusaiként feltárásokat végzünk abban a képi birodalomban, ami még meg sem született. Facebook: https://www.facebook.com/events/693454597995258

Aired on 2021-01-06

Vízkereszt, amit akartok (A Teofániáról)

Van-e szent, van-e profán? Találkoznak-e? Találkozunk-e egymással? Erről és sok másról Vízkereszt ünnepe kapcsán.

Aired on 2020-12-09

Hortobágyi el-Horto László: Áthangolt Kompjúterek, avagy a Planetáris Állandó

A legendás metamuzikológussal, Hortobágyi el-Horto Lászlóval beszélgetünk újra Közösségről, Metaurbán és Metaplanetáris (Kompjú-)Terekről.

Aired on 2020-11-18

Bábeli technikák - A Café Bábel 81. "techno" száma kapcsán

Miklósvölgyi Zsolt szerkesztővel, kritikussal értekezünk a meg nem valósuló jövőről, az idő képtelenségéről és még sok másról a lap kapcsán - Lázár Gábor exkluzív zenei aláfestésével! Részletek: https://www.facebook.com/events/801276030653219

Aired on 2020-11-04

Urbs et Natura: A város embere, az ember városa

Magányos metafizikus merengés. Folytatjuk a városelméleti kalandokat: a város olyan inkább, mint az ember, vagy az ember olyan inkább, mint a város?

Aired on 2020-10-14

Triceps: Avantgárd-akasztások

Neovantgárd legendárium a legendás Triceps-szel. Az ő szavaival: "NAGY AVANTGÁRD DUMA, NAH."

Aired on 2020-09-16

Svadhyaya x GGG: A nagy krízis I.

Beszélgetések a lét és tudat természetéről – mindenkinek, mindenen innen, mindenen túl. Mindenkiben ott rejlik a metafizikus. Ez az egyszerű megfigyelés Svādhyāya magja. A Svādhyāya egyrészt egy nyitott közösség, ami majdnem minden hétfő este találkozik és eszmét cserél életről, hitről, szabadságról. A Svādhyāya ugyanakkor egy rendszeres műsor is, kettős céllal: egyfelől összefoglalva rögzíteni a személyes találkozók legfontosabb pontjait, másfelől életközelivé tenni és megtermékenyíteni az esztétika világát: meghívott vendégekkel élőben fejtjük ki a saját vagy mások alkotásaiban rejlő belső minőségeket. “A művész tudatalatti metafizikus” – mondja Paul Deussen. Mi ehhez azt tesszük hozzá: Mindenki metafizikus!