Háttérzaj

Mi számít kortársnak? Egyáltalán mit olvassak?  Témák, toposzok, klisék a Háttérzaj irodalmi kör és zine-készítőinek tolmácsolásában. Műsorunkban izgalmas szerzőket és könyveket ajánlunk, de nem titkoljuk el azt sem, ha valami nagyon nem tetszett.

Havonta új adással, minden vasárnap este 7-8.

Arcsived shows for Háttérzaj

Aired on 2021-11-28

Spooky Special Part II. – Horror irodalomban, képregényekben, videójátékokban és társasjátékokban

Miért ilyen intermediális a horror műfaja? Hogyan lehet különböző médiumokban hasonló ijesztő hatást elérni? Egyáltalán melyik műfaj a legkedvezőbb a horrornak? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket járunk körbe.

Aired on 2021-10-31

Spooky Halloween Special – Horror irodalomban és filmben

Poe vagy Lovecraft? Miért jó félni? Hogy lehet félelmet lapokra vinni? A rossz dolgok sejtelme vagy történése a félelmetesebb? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket járunk körbe. A beszélgetés résztvevői: Fehér Enikő, Hegedűs Nóri, Zboray Kristóf Vencel és Zsidró Dominik.

Aired on 2021-09-26

Zeneszöveg, dalszöveg – Zene az irodalomban

Ebben az adásban a zene és az irodalom kapcsolatát vesézzük ki. Lovasi lehet költő? Na és Bob Dylan? De mit szólnak ehhez a magyarok? És mit szólunk ehhez mi? Tartsatok velünk!

Aired on 2021-08-29

Fekete Zaj x Háttérzaj különkiadás

2018-at írunk, a helyszín a Fekete Zaj Fesztivál. Ebben az időutazó adásunkban két interjút hallhattok (amik eredetileg egy zinehez lettek volna), az egyik a Kaelen Mikla zenekarral, a másik pedig a Boy Harsherrel készült. Mi a közös pont a két zenekar és köztünk? Többek közt ezt is megtudhatjátok a műsorunkból. Az interjúkat készítették: Hegedűs Nóri és Zboray Kristóf Vencel

Aired on 2021-07-25

Réteg Gyár különkiadás

Ebben az adásban egy kerekasztal beszélgetést hallgathattok a közösségépítésről, amit 2019 decemberében a Z Polgártárs szervezett a Három Hollóban. Ez volt a Réteg Gyár. A Réteg Gyár célja, hogy a különböző underground zenei szcénák és csoportosulások között ledöntse a falakat. Hogyan valósítják ezt meg? Kerekasztal-beszélgetésekkel és koncertekkel. A mostani beszélgetés, amit hallhatok a közösségépítésről szól. Beszél: Réti Ábel Z Polgártárs / Réteg Gyár (moderátor), Makai Judit és Zek / Fekete Zaj, Havasi Zoltán / Budapest Bike Maffia, Hegedűs Nóri és Zboray Kristóf Vencel / Háttérzaj  Mi imádtuk a beszélgetést, hallgassátok velünk ti is!

Aired on 2021-06-27

Háttérzaj: Sadbois Part 2 - Electric boogaloo

Irodalmi sadboiok – ezúttal a kortárs irodalomban! Az elkövetkezendő adásunkban olyan kérdéseket fogunk körbejárni, mint hogy lázadás-e az, ha viccesen írsz, elcsépelt-e a szomorúság megírása és miért alakulhatott ki az a nézet, hogy a jó irodalom csakis szomorú lehet. A beszélgetés szomorú és nem annyira szomorú résztvevői: Fehér Enikő, Hegedűs Nóri, Zboray Kristóf Vencel és Zsidró Dominik.

Aired on 2021-05-30

Irodalmi sadboi-ok

A kultúránk fontos része az irodalom, azonban egy olyan kánonnal, ahol többségében bánatos férfiakkal találkozunk szegény Nemecsektől kezdve nagyjából Adyig, néha nehéz azonosulnunk vagy megszeretnünk az olvasást. Ebben a beszélgetésben a következő kérdések mentén járjuk végig a témát: Miért szól minden kötelező olvasmányunk szomorú fiúkról? Hatással volt ez az olvasási szokásainkra? Hogyan tanítottak nekünk irodalmat, hogyan lehetne másképp? A beszélgetés sad és nem annyira sad résztvevői: Fehér Enikő, Holt Lenszkij, Zsidró Dominik és Hegedűs Nóri.

Aired on 2021-04-25

90's Kids Edition

Aktuális adás leírása: Turbórágó, Indiáncseresznye, Mortal Kombat, Sailor Moon, Kacsamesék és a kor legjellemzőbb tárgyai. Mennyire van jelen a kilencvenes évek a mai kortárs magyar irodalomba? Mire reflektál vagy egyáltalán mire kellene? A késő kilencvenes évek gyerekei:  Fehér Enikő, Gere Sára Dominika, Zsidró Dominik és Hegedűs Nóra 90’s kid alias harmincas beszélgetéséből kiderül.

Aired on 2021-03-07

Bemutatkozási kísérlet

Ebben az adásban kísérletet teszünk bemutatkozni, elmeséljük, mégis hogyan kerültünk ide, valamint azt is megtudhatjátok, mit írunk mi!